27 mája 2008

Dunajské ramená - splav máj 2008


Posledný májový týždeň tohoto roku sa uskutočnil druhý ročník obnoveného splavu Dunajských ramien. Organizátorom bol vodácky "klub" z Prašnej Bašty pod vedením Andreja Burianka.



Splav Dunajských ramien má bohatú tradíciu. Už pár desaťročí sa tu schádzajú každoročne vodní turisti, aby sa kochali touto nádhernou časťou západného Slovenska. V minulosti splav mal gigantické rozmery, mával doslova stovky účastníkov organizovaných v kluboch, či odborových organizáciách. Jednotlivé štátne podniky podporovali túto akciu a poskytovali materiálnu (lode, doprava), ale aj finančnú základňu. V druhej polovici 90tych rokov, keď som sa aj ja stal pravidelným návštevníkom tohoto podujatia, paradoxne s oživením prírody vďaka vodnému dielu splav prežíval úpadok. Postupne od roka k roku sa zmenšovala účasť a na prelome tisícročí bolo možné vídať na splave zopár tých istých "skalných", najmä z Hlohovca, Trnavy a Senice. Úpadok má súvis s ukončením podpory zo strany veľkých, bývalých štátnych, podnikov. Ľudia akosi mali radi vodu medzi Gabčíkovským kanálom a starým tokom Dunaja, iba pokiaľ ich tam niekto doviezol, dal im lode a najlepšie aj prispel diétami.

Dúfam že takáto situácia je už minulosťou. Aj podľa uvedeného obrázku vidno, že splav má nových priaznivcov a čo je určite dobré aj v najmladšej generácii. Dunajské ramená sú síce tečúcou vodou, ale prúd je veľmi slabý, a tým sú vhodné aj pre úplných začiatočníkov. Na druhej strane svojou rozlohou a relatívnou nedotknutosťou ponúkajú skvelé prostredie na spoznávanie fauny a flóry tejto jedinečnej časti Slovenska.

Na záver by som ešte raz chcel poďakovať Andrejovi za vydarenú organizáciu, Kajovi za pomoc pri materiálnom zabezpečení celej akcie, ako aj povzbudiť ostatných k opätovnej účasti a prípadnej pomoci pri organizácii (je to dobrovoľnícka práca a rúk nie je nikdy dosť). Rovnako chceme poďakovať urbáru v Bodíkoch za poskytnuté miesto pre tábor. Tým ostatným, ktorých táto akcia oslovila odkazujeme: neváhajte a o rok sa pridajte!

Fotografie z akcie možno nájsť tu

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

To si pekne nazval Vodacky klub Prasna Basta:-)

Anonymný povedal(a)...

Náš splav Dunajských ramien vyzeral takto:

http://www.enigma.sk/weblogy/vlado-preloznik

Anonymný povedal(a)...

Koho to zaujima - sprievodca po Dunajskych ramenach je TU:
www.panorama.sk/ramena-dunaja