02 januára 2012

Silvestrovský srnčí guláš, 31.12.2011.

 Čo potrebujeme: jedného nešťastníka, ktorý zrazí nešťastnú mladú srnu (500g), švagra poľovníka na správnom mieste v správny čas, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžicu mletej sladkej papriky, 2 väčšie cibule, pikantnú šípkovú marmeládu - 3 lyžice, 3 lyžice paradajkového pretlaku, 7 dcl fľašku paprikovo-paradajkovej zavareniny starého pána Mráza, 2 lyžice hladkej múky, 4 dcl korenistého červeného vína, 5 bobúľ sušených borievok, rozmarín, mleté čierne korenie, soľ, vetvička čerstvého rozmarínu, drvený kmín, bravčová masť orestovanie mäsa.


Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu olúpeme a nasekáme na drobno. Cesnak očistíme a prelisujeme.

V hrnci rozohrejeme bravčovú masť, pridáme pokrájanú cibuľu a osmažíme do leskla. Pridáme mäso a orestujeme. Orestované mäso zasypeme mletou sladkou paprikou, osolíme, pridáme šípkovú marmeládu, kmín, čierne korenie, sušené borievky, cesnak a mierne podlejeme vodou. Dusíme pokiaľ sa voda neodparí. Potom pridáme múku rozmiešanú v malom množstve vody a červené víno. Nakoniec pridáme paradajkový pretlak a paprikovo-paradajkovú zavareninu starého pána Mráza, dusíme do mäkka.
 
Hotový guláš odložíme zo sporáka a necháme pár minút dôjsť. Podávame so žemľovou knedľou.

Žemľová knedľa.
Potrebujeme: 14 obyčajných rohlíkov, prerastaná údená slanina, dve vajcia, 1 dcl mlieka, petržlenová vňať.



Pečivo nakrájame na kocky, pridáme soľ, korenie a na slanine urestovanú cibuľu. Pridáme žĺtky, mlieko, pažítku a na záver zamiešame sneh z bielkov. Hmotu vytvarujeme do valčeka, zabalíme do čistej utierky, upevníme konce a varíme v osolenej vriacej vode asi 15 minút.

Žiadne komentáre: